Dauwboog (w-657-24)

In album: Foto van de maand (2005)
Soortgelijke foto's: Optische verschijnselen Licht in waterdruppels Dauwboog

Voor dit soort foto's moet je weliswaar voor dag, maar na dauw opstaan. Deze prachtige dauwboog was op enkele ochtenden zichtbaar op een veld dichtbij mijn woonhuis, in Socorro, New Mexico (VS). Het veld stond vol met klaver, een ideale plant voor dauwbogen. Een dauwboog is niets anders dan een regenboog, maar vormt zich in de dauwdruppels op de grond op planten in plaats van in regendruppels in de lucht. De dauwdruppels zijn overigens een stuk kleiner dan de gemiddelde regendruppel, en daarom is een dauwboog breder met minder verzadigde kleuren dan een regenboog.

Dauwbogen zijn vrij zeldzaam, zeker de duidelijke bogen zoals op deze foto. Er zijn verschillende redenen hiervoor: 1) de dauwdruppels mogen niet de bladeren van planten zelf raken, want dan zijn ze niet rond genoeg - ze moeten op een waslaagje zitten, of op haren op de bladeren. Niet alle planten zijn dus geschikt; 2) de dauwdruppels moeten relatief klein zijn zodat ze talrijk zijn, anders zijn er te weinig om een duidelijke boog te veroorzaken; 3) dauw verdwijnt meestal snel na zonsopkomst, zeker de kleine dauwdruppels; 4) als de zon nog laag staat is het effectieve zonverlichte deel van een stuk land erg laag wegens de vele schaduwen; 5) een veld met gras o.i.d. heeft erg veel detail, dat de boog moeilijker zichtbaar maakt; 6) de hoeveelheid dauw moet juist optimaal zijn 's morgens vroeg, want teveel dauw geeft te grote (en dus te weinig) druppels terwijl te weinig dauw ook te weinig druppels geeft; 7) het veld moet groot zijn, en je moet op enige afstand staan, om de boog beter te zien. Met al deze factoren is het gemakkelijk in te zien dat een mooie dauwboog erg zeldzaam is.

Gefotografeerd op de vroege morgen van 12 Oktober, met een Nikon FE en 28mm groothoeklens met polarisatiefilter. De film was Fujichrome Provia 100F. Helaas werd het klaverveld een paar weken later gemaaid.