Wolkenkraag (w-858-37)

In album: Foto van de maand (2007)
Soortgelijke foto's: Wolken Noodweer Wolkenkraag

De lucht die er aanvankelijk al dreigend uitzag kleurt neon-blauwgroen terwijl dit noodweer nadert. De verlaagde wolkbasis is een zogenaamde shelf-cloud (wolkenkraag) aan de onderkant van de stijgstroom van de onweersbui. De merkwaardige blauwgroene kleur is vaak te zien bij de grens tussen stijgstroom en daalstroom in een zwaar onweer en wordt meestal toegeschreven aan de aanwezigheid van hagel, hoewel de preciese oorzaak onbekend is. Ik denk zelf dat het gewoon een gevolg is van de blauwgroene kleur dat een groot volume water of ijs van nature zelf al heeft bij transmissie van licht. In dit geval is het licht afkomstig van binnenin de wolk. De wolkbasis en buitenkant van de wolk laten dit gekleurde licht niet zien omdat dat vooral gereflecteerd licht van de omgeving is.

Bliksem sloeg overal rondom mij in terwijl ik deze foto nog maakte en ik vertrok meteen hierna. Ik kon de bui echter niet meer voorblijven.

Gefotografeerd op 3 Juni nabij Odessa, Texas (VS). Nikon FE, Fuji Provia 100F, 14mm lens. Merk op hoe de groothoeklens (en misschien ook een eerdere onweersbui?) de telefoonpaal linksonder op de foto heeft vervormd.