Donderslag bij heldere hemel (w-882-30)

In album: Foto van de maand (2007)
Soortgelijke foto's: Bliksem

Het weer op 8 Augustus was nogal saai in New Mexico, wegens een zeer droge laag op middelbare hoogte, die enige convectie effectief tegenhield. De paar cumuli welke het wel lukten buien te worden losten zeer snel op.

Dit veranderde 's avonds toen de atmosfeer onstabieler werd wegens infrarood-uitstraling en afkoeling van de bovenste luchtlagen. Een drietal onweersbuien ontstond ten W, NW en NNW van Langmuir Lab. Ik reed over de bergrug van het Magdalenagebergte naar de top van South Baldy, de hoogste piek op ca. 3,2 km hoogte, en had vanaf daar een prachtig uitzicht. Ik kon een paar prachtige bliksemontladingen fotograferen voor de schemeringskleuren, waaronder deze "donderslag bij heldere hemel" ofwel "bolt from the blue" zoals dit type bliksemontlading heet. Het is een negatief geladen wolk-aarde ontlading die uit een wolk-wolk ontlading ontstaat wanneer de ladingsgebieden binnen de bui nogal uit balans zijn, en vervolgens uit de zijkant uit de bui komt richting aarde.

Gefotografeerd met Nikon FE camera, 85mm lens op f/4, op Fuji Provia 100F. Helaas miste ik twee andere ontladingen van dit type doordat ze niet op dezelfde plaats uit de bui schoten en ik geen geschiktere lens bij me had. Het dorp Magdalena is net onder het frame.