Je bent hier: Hoofdpagina Literatuur Overig


Kies een categorie om de desbetreffende boekrecenties te zien, of bekijk alles.

Optische verschijnselen
Bliksem
Wolken
Overig 1. Weather forecasting handbook
  Tim Vasquez
  Weather Graphics Technologies (2001) - ISBN 0-9706840-0-2

  Een handig boek over het interpreteren van weerkaarten en data. Het boek verklaart weersverschijnselen zoals cyclonen, fronten, troggen en dergelijke erg goed. De humoristische kanttekeningen maken dit boek leuk en gemakkelijk om te lezen.

 2. International Marine's Weather predicting simplified
  Michael William Carr
  International Marine / McGraw-Hill (1999) - ISBN 0-07-012031-5

  Dit is een goed boek over de basis van het opstellen van een weersverwachting. Het boek betal veel diagrammen, foto's en satellietfoto's als voorbeelden van weerssituaties. Het is nuttig lezen om te leren satellietfoto's en computermodellen te leren interpreteren.

 3. Atmosphere, Weather & Climate
  Roger G. Barry / Richard J. Chorley
  Routledge, New York (1998) - ISBN 0-415-16020-0

  Om de een of andere reden heb ik moeite om dit boek voor lange tijd te lezen. Het boek geeft een introductie in meteorologie en beschrijft de dynamica van de atmosfeer met diagrammen, voorbeeldkaarten en grafieken, en een enkele eenvoudige formule. Mijn moeilijkheden waren de schrijfstijl: ik vond de tekst soms nogal vaag. Maar dat is mijn eigen mening.

 4. Aviation Weather
  Peter F. Lester
  Jeppesen Sanderson Inc. (1997) - ISBN 0-88487-178-9

  Dit boek beschrijft het weer voor (voornamelijk) verkeersvliegers, zoals de titel al aangeeft. Het is mooi om te hebben als aanvulling op de vele andere weerboeken die meer over computermodellen gaan dan over visueel waarnemen. Veel wolkvormen en verschijnselen (zoals microbursts) worden ook beschreven.

 5. The weather book - an easy-to-understand guide to the USA's weather
  Jack Williams
  Vintage books / Random house, Inc (1997) - ISBN 0-679-77665-6

  Dit boek bevat een groot aantal weersverschijnselen die in Noord Amerika voorkomen. Het is bedoeld voor Amerikaanse lezers. Het heeft een korte geschiedenis van het weer in de VS, zoals sneeuwstormen, tornado's, overstromingen e.d. Het verklaart in (voor de doorsnee lezer) duidelijke taal de fysica van het weer: fronten, troggen, lage- en hogedrukgebieden, de straalstroom, en meer. Het boek is goed als een eenvoudige introductie van het weer.

 6. The Handy Weather Answer Book
  Walter A. Lyons
  Visible Ink Press (1997) - ISBN 0-7876-1034-8

  Dit boek bevat antwoorden op veel vragen die mensen hebben over het weerk en meteorologie in het algemeen. Dit boek werd mij aangeraden door Susie Concilio. Een meer uitgebreide recentie volgt wanneer ik het boek in mijn collectie heb.

 7. Snow Crystals
  W.A. Bentley, W.J. Humphreys
  Dover Publications, Inc. (1962) - ISBN 0-486-20287-9

  Dit boek is uniek in zijn soort. Het bestaat hoofdzakelijk uit foto's van sneeuwkristallen (en ook rijp). Er zijn 2453 illustraties in het boek, na een korte introductie van typen sneeuwkristallen en hoe deze te fotograferen.