Je bent hier: Hoofdpagina Technieken Cameratypen


Niet alle camera's zijn even geschikt voor weerfotografie. Een spiegelreflexcamera is het meest geschikt voor zowel beginners als meer ervaren fotografen. Hieronder staat een aantal soorten camera's beschreven en of die wel of niet geschikt zijn voor weerfotografie.

Spiegelreflexcamera

Voor natuur- en weerfotografie is de algemene spiegelreflexcamera het meest geschikt. In dit type camera wordt zowel de compositie van de foto en de lichtmeting als de opname zelf door één lens gedaan. Als de sluiter van de camera dicht is zit een spiegel in de lichtweg, die het licht van de lens naar boven reflecteert op een matglas. Dit matglas bekijk je door het prisma. Wanneer je een foto maakt klapt de spiegel omhoog, de zoeker wordt daarbij donker, en gaat de bladsluiter net voor het filmvlak open. Na de opname gaat de sluiter dicht en valt de spiegel terug.

Een typische spiegelreflexcamera: veel amateurs en professionals gebruiken dit soort camera's.

Enkele voordelen van een spiegelreflexcamera boven andere typen camera's zijn:

  • Stevigheid - de meeste (zeker de metalen) spiegelreflexcamera's zijn sterk gebouwd, en dat geeft ze goede beveiliging tegen mogelijke ongelukken, en ook weersomstandigheden. De meeste camera's zijn niet waterdicht en stofdicht, maar spiegelreflexcamera's zijn hier redelijk tegen beschermd.

  • Ondersteuning - spiegelreflexcamera's zijn zo algemeen dat statieven, draadontspanners, flitsvoeten en dergelijke zeer goed verkrijgbaar zijn en goed samengaan met de camera.

  • Aparte lens - De mogelijkheid om losse lenzen te gebruiken met een camerabody heeft het voordeel dat je veel verschillende soorten lenzen op de camera kunt monteren. Voor de gewone zoombereiken tussen 28mm en 200 of 300 mm kun je soms volstaan met een enkele lens, hoewel die lage kwaliteit hebben, maar als je meer groothoek- of meer telelens-foto's wilt hebben heb je verschillende lenzen nodig.

  • Enkele lens - Als je veel verschillende lenzen gebruikt kun je gemakkelijk compositie van de foto blijven doen, omdat de zoeker altijd het beeld dat de lens geeft laat zien.

  • Stabiliteit - spiegelreflexcamera's zijn vaak groter en zwaarder dan de kleine compactcamera's. Dit maakt ze minder vatbaar voor trillingen of bewegingen van je handen en armen tijdens het fotograferen.

Kies een spiegelreflexcamera waarop gemakkelijk een handmatige draadontspanner te monteren is (meestal op de ontspanknop zelf). Een metaalkleurige camera is beter te zien 's nachts, en de camera warmt ook minder op als hij in de zon ligt.

Er zijn ook nadelen van een spiegelreflexcamera:

  • Trillingen en het geluid van de spiegel: Zeker als je zeer lange telelenzen gebruikt, zoals bij het fotograferen van de groene flits, kan de trilling veroorzaakt door het opklappen van de spiegel de foto al onscherp maken. In het geval van de groene flits is dit ook niet te omzeilen door vroegtijdig de spiegel op te klappen zoals bij sommige camera's mogelijk is, omdat de groene flits zeer snel is en je niet precies weet wanneer de flits komt.

  • Enkele lens: Het is een voordeel, maar er is ook een nadeel, en dat is dat bij lange opnamen zoals bij nacht (bliksem bijvoorbeeld) je niet door de zoeker kunt kijken wanneer de spiegel opgeklapt is en de sluiter open staat. Dit kan lastig zijn bij het zien of een bliksem in beeld was of niet, of dat de bui buiten beeld heeft bewogen. Dit is lastiger bij telelenzen.

Compactcamera's

De kleine compactcamera's zijn niet geschikt voor weerfotografie, tenzij je niet meer foto's verwacht te maken dan van de wolken. Er zijn vele mooie weersverschijnselen die niet te fotograferen zijn met een compactcamera. Je kunt wel zo'n camera altijd bij je hebben in plaats van de zware spiegelreflex in het geval je iets bijzonders ziet.

Gebruik nooit een APS camera, maar een 35mm camera. APS film is te klein om goede afdrukken van te maken. Het filmformaat is alleen aaceptabel voor vakantiefoto's.

Een aantal dingen waar je op moet letten indien je toch een compactcamera wilt kopen en die voor weerfotografie wenst te gebruiken zijn:

  • een flits is niet nuttig voor weerfotografie

  • kies een camera met een niet al te groot zoombereik, bijvoorbeeld van 28mm tot 80mm ofzo. Een groter zoombereik duidt meestal op een slechter gecorrigeerde lens en onscherpere of lelijk vertekende foto's, zeker op groothoekformaat

  • indien mogelijk, kies een model met B sluitertijd (sommige Samsung camera's hebben dit bijvoorbeeld)

  • kijk of je niet liever een digitale compactcamera wilt kopen; deze geven minder ellende dan film en je kunt er toch een groot aantal weersverschijnselen mee fotograferen

  • de camera moet op een statief te monteren zijn.

Middenformaat camera's

Er bestaan verscheidene filmformaten, waarbij het 35mm formaat het meest gangbare is. Dit filmformaat meet 24mm bij 36mm. Maar voor bijvoorbeeld bliksem loont het de moeite en het geld om je cameracollectie eventueel uit te breiden met een middenformaat camera. Dit zijn formaten zoals 60mm bij 60mm, 60mm bij 90mm en 40mm bij 60mm. Deze resolutie is ongeveer tweemaal zo hoog als het 35mm formaat, maar het is ook duurder in gebruik.

Er zijn zeer veel typen middenformaatcamera's, maar de meeste hiervan zijn professioneel met professionele prijzen. Een oudere tweedehands Mamiya of Hasselblad is vaak nog net wel te betalen als je fanatiek bent.

Mijn advies is: begin niet aan middenformaatfotografie tot je al vele jaren gefotografeerd hebt en je zeker weet dat het het geld waard is.

Grootformaat camera's

De Nikon FE semiautomatische spiegelreflexcamera heeft handmatig instelbare sluitertijden tussen 1/1000 en 8 seconden, B-sluitertijd, en automatische sluitertijd. De B-sluitertijd heeft geen batterij nodig, in tegenstelling tot vele andere camera's. Deze camera heeft zo ongeveer alles dat je voor weerfotografie nodig hebt, en mist alles dat je niet nodig hebt (op spotmeten van licht na dan).

Er bestaat ook het zogenaamde grootformaat, waarbij de film bijvoorbeeld 100mm bij 125mm is (4x5 inch) of zelfs 20cm bij 25cm (8x10 inch). Deze zijn vrijwel niet geschikt voor weerfotografie. De viewcamera's die je hiervoor nodig hebt zijn zeer duur en ook onpraktisch in het gebruik, zeker bij iets als weerfotografie. Je hebt veel tijd nodig met het opstellen van de camera en de compositie, en die tijd heb je meestal niet. Ook is de film zeer duur in het gebruik.

Digitale camera's

Deze worden met de dag interessanter voor weerfotografie. Meer hierover staat beschreven in een apart artikel over digitale weerfotografie.

B sluitertijd

Bij het uitkiezen van een camera moet je opletten dat de camera de B-sluitertijd heeft. Misschien heeft deze optie een andere naam, maar meestal heet het gewoon 'B'. Met deze B-sluitertijd kun je zelf de belichtingstijd regelen. Als je de ontspanknop indrukt opent de sluiter, en deze blijft open totdat je de ontspanknop loslaat. Je kunt op deze manier opnamen maken die minuten of zelfs uren duren. Dit stelt je in staat om bliksem, nachtopnamen, schemeringskleuren, de sterren, Melkweg, het zodiakaallicht, lichtende nachtwolken en poollicht te fotograferen.