Je bent hier: Hoofdpagina Technieken Bliksemfotografie discussiegroep (Engelstalig)


Introductie - waar de discussiegroep over gaat

De bliksemfotografie-discussiegroep is voor iedereen die ge´nteresseerd is in bliksem en/of bliksemfotografie. De groep is voor het laten zien van foto's, het bediscussiŰren van fototechnieken, webpagina's en allerlei andere zaken die met bliksem te maken hebben zoals bolbliksem, sprites en jets, enzovoorts. De groep is Engelstalig, want er zijn leden uit vrijwel alle werelddelen lid.

Als je net begonnen bent met bliksemfotografie kun je jezelf ook inschrijven, jezelf eventueel introduceren en lezen of vragen hoe anderen fotografen hun fotografie doen. Je kunt er misschien iets van leren zodat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. De leden van de groep praten meestal niet zomaar over hoe je bliksemfotografie doet, maar er is altijd wel iemand die een vraag kan beantwoorden.

De groep is niet gemodereerd, wat inhoudt dat de berichten niet door een centraal persoon worden gecontroleerd alvorens ze naar alle leden toegestuurd worden. Een nieuw lid staat wel automatisch op deze modus, om de groep tegen junkmail te beschermen. Deze modus wordt doorgaans verwijderd nadat de persoon zich ge´ntroduceerd heeft. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor wat je schrijft.

De berichten zijn zoals gezegd in het Engels, want er zijn leden uit een groot aantal landen lid. Foto's kun je helaas niet met je email zelf meesturen, want dat zou een grote hoeveelheid reclame veroorzaken. De meeste leden zetten hun foto's op hun site of in de groep folder en verwijzen er zo naar in hun bericht.

Verschillende lidmaatschappen

Je kunt jezelf inschrijven op de normale manier, waarbij je ieder bericht van iedereen meteen ontvangt wanneer het verstuurd wordt. Omdat de groep niet erg actief is meestal, is dit aan te raden. Maar je kunt je ook inschrijven in de zogenaamde digest modus, en dan krijg je maar eens per dag een grote email met daarin alle berichten die die dag verstuurd zijn. Dit kan handig zijn om de hoeveelheid email die je ontvangt terug te dringen. Je kunt je tenslotte ook inschrijven en helemaal geen emails ontvangen van de leden. Je kunt die dan lezen op de site van de groep.

Iedereen is welkom

De bliksemfotografie-discussiegroep is niet specifiek voor professionele fotografen. Iedereen die interesse in het onderwerp heeft is welkom. Hoewel sommigen (Amerikanen zijn hier goed in) er genoegen in schijnen te scheppen om hun emails met jargon en grove taal aan te kleden, zijn de meeste van de trouwe leden hier niet van gediend, en ik als eigenaar van de groep al helemaal niet. In het verleden heeft dit tot pittige ruzies geleid tussen mij en sommige anderen, die ik toen uitgeschreven heb. Ik heb liever een schone en minder actieve discussiegroep dan de twijfelachtige eer om welbekende bliksemfotografen met hun soms grove taal en egocentrische instelling als lid te hebben.

Veel leden zijn ook alleen lid van de groep om te lezen. Dit is prima. Er wordt niet veel gediscussieerd op de groep maar wat er op geschreven wordt is vaak wel interessant.

Hoe je lid kunt worden

Ga naar de administratiepagina van de groep en vul je emailadres is. Er wordt dan door Yahoo een bevestigingsemail naar dit adres toegestuurd, waar je op moet reageren. Hierna krijg je een bericht dat je verzoek om lid te worden is gestuurd naar de twee moderators. Het duurt dan meestal niet lang voordat je lid gemaakt bent. Je krijgt dan nog een email, in het Engels, die de regels en behulpzame links van de discussiegroep opnoemt. Deze email kun je bewaren of weggooien, maar je kunt er niet op reageren, want de email wordt automatisch naar je toegestuurd.

Als je jezelf wilt uitschrijven is dat ook heel gemakkelijk. Dit proces staat beschreven in de emails die je krijgt, maar je kunt ook naar de site van de groep gaan om je uit te schrijven.

Deze discussiegroep is goed beveiligd tegen junk-email. Dit komt niet op de groep voor. Je emailadres is bovendien alleen voor de leden zichtbaar (ongeveer 400) en niet voor de buitenwereld.