Je bent hier: Hoofdpagina Technieken Fotograferen van de glorie


De glorie

De glorie lijkt op de krans om de zon, die soms te zien is als de zon (of maan) door bewolking heen schijnt. Zowel de krans als de glorie ontstaan door diffractie van licht door waterdruppels. De glorie ontstaat echter juist tegenover de zon, rond het tegenzonnepunt, en is veel gemakkelijker om te fotograferen omdat hij ver van de zon staat. Daar staat tegenover dat de glorie vrijwel nooit waargenomen wordt in ons land, omdat je je boven de wolk moet bevinden. Vanuit het vliegtuig is de glorie vaak te zien.

Een heldere glorie gezien vanuit het vliegtuig, op altocumulus. Er zijn drie diffractieringen (kleurherhalingen) te zien.

Waarnemen van de glorie

De glorie wordt vaak waargenomen vanuit het vliegtuig, en mensen die het verschijnsel niet kennen zijn vaak verrast. De volgende keer dat je vliegt, moet je zeker een raamplaats boeken aan de schaduw-kant van het vliegtuig; bijvoorbeeld als je midden overdag van Nederland naar Duitsland vliegt, boek je een raamplaats aan de linkerkant (bakboord). Als de zon niet te hoog of te laag staat heb je grote kans af en toe de glorie te kunnen zien wanneer de bewolking daarvoor geschikt is.

De glorie wordt ook gezien vanaf bergen, als je je boven een mistbank of wolkenbank bevindt. Zulke glories zijn vaak spectaculair, want ze zijn dichtbij en daarom zijn alle druppels ongeveer allemaal even groot. Je ziet dan meer ringen.

Wolkensoorten die de glorie goed laten zien zijn dezelfde soort wolken die de krans en irisaties mooi laten zien: cirrocumulus en altocumulus lacunosus, lenticularis, en jonge stratiforme bewolking zoals stratocumulus en stratus.

Fotografie

Fotografie van de glorie is gemakkelijk. Maar in een vliegtuig beweeg je snel, en je moet dus snel fotograferen met bovendien een korte sluitertijd, omdat anders de wolken bewogen worden.

Je kunt elk soort lens gebruiken, maar een lens tussen de 80mm en 150mm brandpuntsafstand geeft vaak het beste resultaat. Denk eraan dat verscheidene zwakke ringen rondom de glorie zichtbaar kunnen zijn, dus zoom niet te veel in op de glorie om deze zwakke ringen niet buiten het beeld te hebben.

In Nederland heb je soms kans om vanaf een dijk of gebouw de glorie van de maan in grondmist te zien. De maan dient hiervoor laag te staan, omdat anders de optische weglengte door de mist te kort is. Wacht op een rustige nacht met weinig wind en zeer heldere lucht. De kans is dan groot dat boven de polders grondmist ontstaat die in de loop van de nacht dikker wordt. Als de maan laag staat zou daarin dan in principe de glorie goed te zien moeten zijn als je jezelf net boven de mist bevindt. Ook al zie je de glorie niet is het de moeite toch waard een foto te nemen, omdat daarop de glorie misschien wel te zien is.