Je bent hier: Hoofdpagina Vragen Weerfotografie


Hoe fotografeer ik...?
Hoe leer ik fotograferen?
Waar kan ik meer leren over het weer?
Waar op aarde is het weer het interessantst?
Wat voor verschijnsel/wolktype heb ik gezien in de lucht?Hoe fotografeer ik...?

Lees mijn fotografietechnieken. Als je daaruit niet wijzer wordt stel je

Hoe leer ik fotograferen?

Dit is hetzelfde soort vraag als de vraag over hoe je meer over het weer kunt leren. Lees verscheidene internetsites en boeken, maar ga vooral ook gewoon zelf proberen te fotograferen. Oefening baart kunst, en je kunt fotografie niet leren door alleen maar te lezen. Het helpt ook om op een cursus te gaan, of lid te worden van een vereniging. Ik deed overigens nooit zulke dingen - mijn vader weet veel over fotografie en die kon mij altijd vertellen wat ik wilde weten. Zodoende en door heel veel te proberen leerde ik fotografie. Overigens moet je ook het artistieke van fotograferen leren, niet alleen de technieken. De techniek maakt je foto's van goede kwaliteit; het artistieke maakt ze mooi en interessant om te bekijken.

Waar kan ik meer leren over het weer?

Het gemakkelijkste en goedkoopste is om een aantal internetsites te raadplegen. Lees verscheidene sites, en niet alleen een enkele. Iedereen legt de dingen altijd met iets andere woorden uit, en de verschillen en overeenkomsten daartussen zijn juist datgene dat je een duidelijker beeld van het geheel kan geven. Het is wel nuttig om Engels te kunnen lezen, trouwens, anders is het aanbod erg beperkt. Verder zijn er talloze weerboeken, de meesten in het Engels. Sommige daarvan zijn vooral foto's; andere bestaan uit tekst, en weer andere bulken van de wiskunde. Ondertussen moet je de lucht aldoor bestuderen en jezelf vragen stellen. Niets is zo leerzaam als het proberen zelf een verschijnsel te verklaren, en vervolgens ergens uit een bron lezen of je correct was met die verklaring of niet.

Waar op aarde is het weer het interessantst?

Ik denk niet dat ik in de positie ben om die vraag goed te beantwoorden, want ik ben geen echte wereldreiziger. Ik heb alleen delen van Europa, Noord en Zuid Amerika bezocht. Maar ik denk dat wij in Nederland niet zo slecht af zijn voor wat betreft interessant weer. In Nederland komt een grote verscheidenheid aan alledaags en bijzonder weer voor. Er zijn niet veel plaatsen op aarde waar je poollicht, lichtende nachtwolken, mooie halo's, prachtige buienluchten, bliksem, windhozen enzovoorts kunt zien. Sommige dingen zijn vrij zeldzaam, maar ze komen toch met een redelijke frequentie voor. Mijn vraag terug is daarom, hoe definieer je interessantst? Als je uit bent op noodweer moet je denk ik op de Plains in de VS zijn; voor poollicht en luchtspiegelingen in Finland of Alaska, en voor mooie bliksem in Arizona of New Mexico in de VS.

Wat voor verschijnsel/wolktype heb ik gezien in de lucht?

Dat zijn interessante vragen - ik kan je in de meeste gevallen ofwel meteen verwijzen naar een van de fotopagina's die het verschijnsel documenteert, of je hebt misschien iets zeer bijzonders gezien. Voordat je emailt moet je wel eerst grondig de site uitspitten om er redelijk zeker van te zijn dat ik het verschijnsel niet beschrijf, want veruit de meeste van zulke vragen betreft verschijnselen die ik gewoon online heb staan. Als je emailt en het verschijnsel is inderdaad zeer bijzonder kun je een email terug verwachten met uitgebreide vragen over je waarneming.