Je bent hier: Hoofdpagina Vragen De fotograaf


Gebruik je ook filters?
Hoe ga je om met nieuwsgierigen terwijl je fotografeert?
Hoe heb je fotografie geleerd?
Kan ik met je mee op een stormchase-reis of andere fotografie?
Pas je speciale doka-technieken toe om je foto's te verbeteren?
Raak je nooit uitgekeken op fotografie van het weer?
Wat is de grootste voldoening die je krijgt van je fotografie?
Wat vind je het mooiste weersverschijnsel?
Wat voor camera gebruik je?
Welke films gebruik je?



Gebruik je ook filters?

Meestal gebruik ik een polarisatiefilter voor close-ups van regenbogen, halo's of ander effect dat gepolariseerd licht uitzendt. Ook gebruik ik soms grijsfilters (ND) voor langere opnamen overdag (watervallen bijv.) of gedeeltelijke zonsverduisteringen, zonnevlekken, of de groene flits.

Hoe ga je om met nieuwsgierigen terwijl je fotografeert?

De meesten zijn nieuwsgierig, sommigen brutaal. Het ergste dat ik ooit meemaakte was een jongen die claimde dat ik op zijn grond stond te fotograferen, en of ik maar even 20 dollar wilde vergoeden anders ging hij zijn uzi halen. Maargoed, mensen hebben in het algemeen geen idee dat fotografen liefst helemaal alleen (of met elkaar) hun hobby uitoefenen en geen behoefte aan discussie hebben, want dat haalt je uit je concentratie. Of erger nog, mensen blazen langs je in een SUV luid toeterend. Ik haat dat. Wat ik ook niet leuk vind is mensen die voor mijn neus met hun felle lichten stoppen 's nachts terwijl ik bliksem fotografeer, en vragen of alles ok is. Dat gebeurt vaker in Nederland dan in de VS, waar de mensen nogal bang zijn om vreemden te benaderen. Verder doe ik soms vreemde dingen, bijvoorbeeld midden op een weg liggen laag bij de grond om een luchtspiegeling te fotograferen. In zulke gevallen is het raadzaam om een beetje duidelijk te zijn met wat je doet, anders wordt soms de politie voor je gebeld.

Hoe heb je fotografie geleerd?

Van mijn vader, en vooral ook door gewoon zelf te proberen. Ik heb nooit een speciaal fotografieboek gekocht, ben nooit lid geworden van een club en heb nooit een cursus gevolgd. Maar mij ging het gemakkelijk af want als je natuurkunde studeert zijn de fototechnieken zoals kiezen van diafragma voor scherptediepte, belichtingstijd en kleurschift e.d. allemaal vrij eenvoudig te begrijpen. Het andere aspect dat moeilijk is om te leren, is compositie. De standaardregels van zoveel delen horizon, zoveel delen lucht etc. gaan allemaal niet op. Compositie in weerfoto's in Nederland is trouwens helemaal moeilijk, want het land is behoorlijk vlak. Terugkomend op de vraag: lees ook de andere vraag over hoe je zelf leert fotograferen.

Kan ik met je mee op een stormchase-reis of andere fotografie?

Nee, ik ga niet op pad met onbekenden. Dat is om een aantal redenen, vooral omdat ik niet weet met wie ik dan omga - weerfotografie (en het buienjagen) kunnen vrij saai zijn. Bovendien is dit gewoon een hobby van me en die kan ik niet goed uitoefenen als ik niet alleen ben.

Pas je speciale doka-technieken toe om je foto's te verbeteren?

Nee. Ik ontwikkel gewoon zelf mijn dia's en negatieven, en dat is een standaard process, ook het 'pushen' en 'pullen' van het ontwikkelproces. Ik maak namelijk vooraf de foto's met de bedoeling later de film zo te ontwikkelen.

Raak je nooit uitgekeken op fotografie van het weer?

Tot nu toe niet, en ik fotografeer voor ongeveer 14 jaar nu, waarvan de laatste 8 jaar actief. Als je veel op dezelfde plaats woont kan het misschien saai worden, maar dat gebeurt mij niet - ik heb altijd wel iets nieuws te fotograferen of een nieuwe techniek om uit te proberen.

Wat is de grootste voldoening die je krijgt van je fotografie?

De grootste voldoening die ik krijg is denk ik de reactie van anderen op mijn fotografie, bij voorkeur als deze positief is (dit betekent niet dat ik geen waarde hecht aan negatief commentaar!). Constructief commentaar is belangrijk voor me - positief commentaar helpt mijn motivatie, en van negatief commentaar (mits goed onderbouwd) kan ik eventueel iets (af)leren.

Wat vind je het mooiste weersverschijnsel?

Ik denk niet dat enkel

Wat voor camera gebruik je?

Voor filmfotografie gebruik ik een Nikon FE. De Nikon FE is een prima all-round camera voor weerfotografie - stevig gebouwd, handmatige bediening, maar automatische belichting indien gewenst. De manual focus AI-S Nikkor lenzen van Nikon zijn van hoge kwaliteit en een oude handmatige SLR heeft voordelen boven een nieuwe volautomatische spiegelreflexcamera. Ik ben onlangs ook gestart met digitale fotografie, maar dat geeft soms beperktere mogelijkheden dan film. Ik heb nu een Canon EOS 300D, een Nikon D100 en een D700, alle digitale spiegelreflexcamera's, waarmee ik op den duur de hoge filmkosten iets kan terugdringen.

Verder gebruik ik af en toe een aparte lichtmeter, de Gossen Profisix, die zeer lage lichtniveau's kan meten (nuttig voor bijv. lichtende nachtwolken of poollicht fotografie). Tevens heb ik een Hasselblad 500C/M waarmee ik de echt prachtige weersverschijnselen op 6x6 cm middenformaat kan fotograferen. Ik scan de dia's direct in de computer met een Nikon Coolscan 8000 middenformaat- en kleinbeeldscanner.

Sinds Juli 2008 ben ik eindelijk overgestapt op digitale fotografie, voor de meeste weersverschijnselen (bliksem doe ik nog zowel op film als digitaal). Ik gebruik nu vrijwel uitsluitend mijn Nikon D700 samen met een 24-70/2.8 AF-S lens en een 14-24/2.8 AF-S lens. Alleen wanneer de luchten echt spectaculair zijn pak ik nog mijn oude Nikon FE filmcamera.

Welke films gebruik je?

Voor astronomie en andere fotografie bij zeer weinig licht gebruik ik meestal Fuji Provia 400F en Kodak Ektachrome E200. Deze films kunnen ook langer ontwikkeld worden voor hogere gevoeligheid (pushen). Meestal gebruik ik deze films op 400 of 800 ISO. Voor alle fotografie overdag en bij schemering, en bliksemfotografie 's nachts, gebruik ik Fuji Provia 100F. Ik gebruik het meest het 35mm kleinbeeldformaat, voor bijzonder fraaie verschijnselen ook het 120 middenformaat.