Je bent hier: Hoofdpagina Fotocollectie Astronomie Lichtverstrooiing Oppositielicht


Het oppositielicht heet ook wel Gegenschein (Duits). Het is hetzelfde als droge Heiligenschein, dat soms als een lichtvlek rond het tegenzonnepunt te zien is wanneer je in een vliegtuig of ballon over een zandvlakte of grasveld vliegt. Het effect wordt veroorzaakt door driedimensionale schaduwing in een open structuur, zoals (in het geval van het oppositielicht) een uitgestrekt gebied met stofdeeltjes. Langs het zonlicht kijkend, dus tegenover de zon, zie je alle zichtbare deeltjes 100% verlicht - maar zodra je even opzij kijkt is er schaduwing. In het geval van het oppositielicht zie je de talrijke individuele stofdeeltjes natuurlijk niet, die zich in het zonnestelsel bevinden, maar zie je alleen een geintegreerde lichtvlek rond het tegenzonnepunt. Het oppositielicht is bijzonder zwak en alleen uit te maken bij zeer heldere en donkere lucht. Het is een lichtvlek van ongeveer 10 graden breed bij 20 graden lang.

6 foto's in dit album
Klik de foto's voor grotere versies


w-551-09

w-551-08

w-551-02

w-506-06

w-250-01

w-250-00


Zelf waarnemen

Als je het oppositielicht wilt zien, moet je een plaats zien te vinden die tenminste 20 tot 30 km van grote steden af is, liefst nog verder, en bij voorkeur van een grotere hoogte, bijvoorbeeld boven 1km boven zeespiegel. Anders is er erg veel atmosfeer en waterdamp in de lucht boven je en is de lucht vaak niet transparant genoeg.

De maan moet niet op zijn, en de planeten Jupiter, Saturnus en Mars moeten niet te dicht bij het tegenzonnepunt staan (dus niet in oppositie). Het tegenzonnepunt is het punt op de ecliptica juist tegenover de zon. De beste tijd van het jaar om het oppositielicht te zien is in het najaar tot begin winter, want dan staat het tegenzonnepunt 's nachts hoog aan de hemel en nog niet bovenop de Melkweg. Als het oppositielicht ook maar in de buurt van een heldere groep sterren of de Melkweg staat, is het al vrijwel onmogelijk om het goed te zien.

Je moet je ogen tenminste 10 tot 15 minuten aan het donker laten wennen, zonder enig licht in de buurt (ook geen rode lamp!). Je moet behoorlijk perifeer kijken rond het tegenzonnepunt, ongeveer 30 graden er vandaan. Als de atmosfeer goed transparant, droog en donker is moet je de lichtvlek kunnen zien.

Veel succes!