Je bent hier: Hoofdpagina Over de site Navigatie & informatie


Veranderingen in de nieuwe versie van de site
Navigatie van en informatie over de site
Statistieken van de fotocollectie
Onaansprakelijkheid

Navigatie

Ik hoop dat je het bladeren door deze site gemakkelijk zult vinden. Ik heb mijn uiterste best gedaan de structuur van de site zo duidelijk mogelijk te maken. Dat was nodig want er is een groot aantal foto's online.

Het navigatiemenu staat bovenaan iedere pagina, en stelt je in staat om direct naar andere onderdelen te gaan, of terug naar de hoofdpagina.

De labels verwijzen naar de hoofdpagina en de indexpagina's van de 5 verschillende fotocategorieën optische verschijnselen, bliksem, wolken, astronomie en overig. Afhankelijk van waar je bent in de site is een van de 6 labels geselecteerd (anders gekleurd).

Bladeren door de fotocollectie

De vijf hoofdcategorieën zijn onderverdeeld in subcategorieën. Elke subcategorie heeft een of meerdere fotopagina's, die ik fotoalbums noem. Je kunt de mooiste foto's in deze subcategorie zien voordat je een album opent (dan worden namelijk alle foto's geladen). De voorbeeldfoto's rechts zijn over het algemeen de beste of duidelijkste foto's (of minst onduidelijke!) van een bepaald verschijnsel.

Je kunt naar een fotoalbum gaan door een link in de middelste kolom te klikken. Het album laat je de foto's van een verschijnsel zien, een beschrijving van het verschijnsel, en in sommige gevallen extra informatie om zelf het verschijnsel waar te nemen (zelf waarnemen).

Informatie over de siteprogrammering

Ik moest de site een paar jaar geleden geleden opnieuw ontwerpen, dit keer in PHP, wat een soort scripttaal is die gemakkelijk samengaat met een SQL database. Alle foto's zijn nu in zo'n database, en het werk dat ik heb om de site iets te veranderen is nu teruggedrongen van het moeten aanpassen van 1500 bestanden tot slechts een stuk of 15 bestanden. De PHP taal maakt een dynamisch geheel mogelijk, en alle fotopagina's worden voor je gemaakt terwijl je de site bekijkt.

Het herprogrammeren was de reden dat de site niet erg vernieuwd werd voor een jaar tot December 2002. De andere reden was mijn afstuderen in natuurkunde; nu ik aan mijn promotie werk heb ik weinig tijd om de site steeds aan te passen dus ik wilde een site hebben die zichzelf aanpast. Het maken van zo'n site kostte echter vele maanden met het beetje vrije tijd dat ik had. Maar nu ben ik er zeker van dat het geheel zoals het nu is mij een boel tijd zal schelen voor de komende jaren. Ik kan nu onbeperkt foto's toevoegen zonder enige moeite (afgezien van het maximum aan opslagruimte op de server).

De Nederlandstalige versie van de site die je momenteel bekijkt heeft een aparte URL, www.weerfotografie.nl, maar draait op dezelfde Amerikaanse server als de Engelstalige versie www.weather-photography.com. De foto's op beide sites zijn identiek, en de sites delen dezelfde database, maar verder staat de Nederlandstalige site los van de Engelstalige site. Het kan zijn dat op één van de twee sites meer of minder informatie beschikbaar is dan op de andere. Het gastenboek is ook gedeeld tussen de twee sites, wat verklaart waarom de meeste van de berichten hierin in het Engels zijn.

Internet browser compatibiliteit

Ik raad je aan deze site te bekijken bij een schermresolutie van minimaal 800x600. De hele site kan eventueel op een 640-pixels breed scherm bekeken worden, want dat is ongeveer de maximale paginabreedte.

De foto's komen alleen goed tot hun recht als je 24-bit kleurdiepte of hoger gebruikt.

Deze site is geoptimaliseerd voor Mozilla Firefox. De site is ook goed te bekijken met Netscape en Internet Explorer.

Alle scripting gebeurt op de server en je ontvangt alleen tekstbestanden met HTML code en grafische bestanden zoals de foto's. Ik wilde een site hebben zonder overbodige dingen als bewegende beelden, geluid etc.

Tenslotte, als je eigen-keus kleuren en fonts gebruikt kan de layout van de site er niet goed uitzien.