Je bent hier: Hoofdpagina Literatuur


Kies een categorie om de desbetreffende boekrecenties te zien, of bekijk alles.

Optische verschijnselen
Bliksem
Wolken
Overig 1. Lightning, physics and effects
  V.A. Rakov, M.A. Uman
  Cambridge University Press (2003) - ISBN 0-521-58327-6 (hardcover)

 2. The lightning discharge
  Martin A. Uman
  Dover Publications Inc., New York (2001) - ISBN 0-486-41463-9

  Dit is vergelijkbaar met Uman's boek Lightning, maar het is meer recent en gaat wat dieper in op de fysica van bliksem. Nuttig om te hebben voor diegenen die natuurkundeachtergrond hebben en geinteresseerd zijn in onweer.

 3. Weather forecasting handbook
  Tim Vasquez
  Weather Graphics Technologies (2001) - ISBN 0-9706840-0-2

  Een handig boek over het interpreteren van weerkaarten en data. Het boek verklaart weersverschijnselen zoals cyclonen, fronten, troggen en dergelijke erg goed. De humoristische kanttekeningen maken dit boek leuk en gemakkelijk om te lezen.

 4. Color and light in nature (2nd edition)
  David K. Lynch and William Livingston
  Cambridge University Press (2001) - ISBN 0-521-77284-2

  Dit is een prachtig boek over optische verschijnselen. Het is goed geschreven, heeft vele kleurenfoto's en illustraties, en beschrijft verschijnselen die ik niet in veel andere boeken terug zie.

 5. Lightning physics and lightning protection
  E.M. Bazelyan & Y.P. Raizer
  Institute of physics publishing (2000) - ISBN 0-7503-0477-4

  Dit boek is een ander universitair standaardwerk over bliksem, onderzoek naar bliksem, en bliksembeveiliging. Het beschrijft veel aspecten van bliksem die niet besproken worden in MacGorman & Rust's Electrical Nature of Storms. Het boek is een (zeer goede) vertaling uit het Russisch.

 6. Tornado Alley
  Howard B. Bluestein
  Oxford University Press (1999) - ISBN 0-19-510552-4

  Bluestein's Tornado Alley is een van de bekendste introducties van hoe supercell buien en tornado's ontstaan. Het boek bevat veel spectaculaire kleurenfoto's. Het verhaal is soms wat chaotisch lezen, maar wel erg interessant.

 7. Ball lightning - an unsolved problem in atmospheric science
  Mark Stenhoff
  Kluwer Academic / Plenum Publishers (1999) - ISBN 0-306-46150-1

  Dit boek is zeer interessant om te lezen en vrij uniek. Stenhoff geeft een aantal mogelijke verklaringen voor bolbliksem en beschrijft waarnemingen van bolbliksem, experimenten, en de langzame vooruitgang in bolbliksemonderzoek. Het bevat vrijwel geen wiskunde, maar is wel bedoeld voor diegenen met een natuurkundeachtergrond.

 8. International Marine's Weather predicting simplified
  Michael William Carr
  International Marine / McGraw-Hill (1999) - ISBN 0-07-012031-5

  Dit is een goed boek over de basis van het opstellen van een weersverwachting. Het boek betal veel diagrammen, foto's en satellietfoto's als voorbeelden van weerssituaties. Het is nuttig lezen om te leren satellietfoto's en computermodellen te leren interpreteren.

 9. Atmosphere, Weather & Climate
  Roger G. Barry / Richard J. Chorley
  Routledge, New York (1998) - ISBN 0-415-16020-0

  Om de een of andere reden heb ik moeite om dit boek voor lange tijd te lezen. Het boek geeft een introductie in meteorologie en beschrijft de dynamica van de atmosfeer met diagrammen, voorbeeldkaarten en grafieken, en een enkele eenvoudige formule. Mijn moeilijkheden waren de schrijfstijl: ik vond de tekst soms nogal vaag. Maar dat is mijn eigen mening.

 10. The electrical nature of storms
  Donald R. MacGorman / W. David Rust
  Oxford University Press (1998) - ISBN 0-19-507337-1

  Een standaardreferentie voor bliksem- en onweersonderzoekers, op universitair niveau. Er staan geen kleurenfoto's in, dus voor diegenen die op zoek zijn naar mooie bliksemfoto's is dit boek minder geschikt. Maar het is zeer aan te bevelen voor studenten en andere geinteresseerden in bliksem en onweersbuien. Het beschrijft de meeste van de moderne technieken om bliksem en aanverwante verschijnselen te onderzoeken, en het boek bevat een zeer grote lijst referenties.

 11. Under the Whirlwind
  Arjen and Jerrine Verkaik
  Whirlwind Books, Elmwood, Ontario, Canada (1997) - ISBN 0-9681537-0-4

  Verkaik is een bekende weerfotograaf en schrijver. Dit boek is gemakkelijk om te lezen, en bevat veel verhalen over gebeurtenissen in verband met tornado's, waarvan sommige echt bizar zijn.

 12. Aviation Weather
  Peter F. Lester
  Jeppesen Sanderson Inc. (1997) - ISBN 0-88487-178-9

  Dit boek beschrijft het weer voor (voornamelijk) verkeersvliegers, zoals de titel al aangeeft. Het is mooi om te hebben als aanvulling op de vele andere weerboeken die meer over computermodellen gaan dan over visueel waarnemen. Veel wolkvormen en verschijnselen (zoals microbursts) worden ook beschreven.

 13. The weather book - an easy-to-understand guide to the USA's weather
  Jack Williams
  Vintage books / Random house, Inc (1997) - ISBN 0-679-77665-6

  Dit boek bevat een groot aantal weersverschijnselen die in Noord Amerika voorkomen. Het is bedoeld voor Amerikaanse lezers. Het heeft een korte geschiedenis van het weer in de VS, zoals sneeuwstormen, tornado's, overstromingen e.d. Het verklaart in (voor de doorsnee lezer) duidelijke taal de fysica van het weer: fronten, troggen, lage- en hogedrukgebieden, de straalstroom, en meer. Het boek is goed als een eenvoudige introductie van het weer.

 14. Le meraviglie del cielo (Wonders of the sky)
  Paolo Candy
  Il Castello, Collane Tecniche, Milan, Italy (1997) - ISBN 88-8039-125-9

  Dit is een erg fraai boek over de fotografie van Paolo Candy. Candy heeft spectaculaire foto's en beschrijft technieken en tips om vele weersverschijnselen te fotograferen, waaronder halo's, de groene flits, wolken, en astronomie. Het boek is in het Italiaans, en een Engelse versie is nu of binnenkort ook beschikbaar.

 15. The Handy Weather Answer Book
  Walter A. Lyons
  Visible Ink Press (1997) - ISBN 0-7876-1034-8

  Dit boek bevat antwoorden op veel vragen die mensen hebben over het weerk en meteorologie in het algemeen. Dit boek werd mij aangeraden door Susie Concilio. Een meer uitgebreide recentie volgt wanneer ik het boek in mijn collectie heb.

 16. Homemade lightning
  R.A. Ford
  McGraw-Hill (1996) - ISBN 0-07-021528

  Voor experimenteerders met hoogspanning: dit boek is interessant om te hebben. Ford beschrijft veel electrostatische generatoren en geeft bouwhandleidingen en tips om deze te bouwen. De Tesla-spoel hoogspanningsgenerator kon ik helaas niet vinden in het boek.

 17. The color of nature
  Pat Murphy & Paul Doherty
  Chronicle (1996)

  Boek aangeraden door James Palmer. Recentie volgt wanneer ik het boek in mijn collectie heb.

 18. Atmospheric halos (Antarctic reseach series, volume 64)
  Walter Tape
  American Geophysical Union, Washington D.C. (1994)

  Dit boek toont het werk van Walter Tape's halo-onderzoek op de Zuidpool. Het boek is vergelijkbaar met Robert Greenler's Rainbows, halos and glories, maar is meer recent en zeer aan te raden voor diegenen die meer over halo's willen weten.

 19. La foudre
  Cloude Gary
  Massin, Paris (1994) - ISBN 2-225-84507-7

  Dit Franse boek gaat over bliksem voor het algemene publiek. Het bevat veel illustraties en eenvoudige verklaringen van bliksem en onweersbuien. Het bevat ook veel geschiedenis van bliksemonderzoek.

 20. Spacious Skies
  Richard Scorer / Arjen Verkaik
  David & Charles, Newton Abbot, London (1989) - ISBN 0-7153-9139-9

  Dit boek is een tussenvorm van fotocollectie en referntie. Veel volkvormen en varieteiten worden beschreven en aangevuld met (satelliet)foto's. Ik vind zelf dit boek erg fraai, ondanks het feit dat er veel verschijnselen niet in beschreven worden die er eigenlijk in zouden horen te staan.

 21. Noctilucent clouds
  M. Gadsden, W. Schroeder
  Springer-Verlag (1989) - ISBN 0-387-50685-3

  Een standaardreferentie over lichtende nachtwolken. Het boek is universitair niveau en gaat over onderzoek naar lichtende nachtwolken. Een nadeel van dit boek is dat het erg duur is en moeilijk te krijgen. Het boek bevat een uitgebreide refentielijst naar wetenschappelijke artikelen over lichtende nachtwolken.

 22. The rainbow - from myth to mathematics
  Carl B. Boyer
  Princeton University Press (1987) - ISBN 0-691-08457-2

  Zoals de titel al aangeeft, bevat dit boek de waarnemingsgeschiedenis, theorieen en wiskunde van de regenboog. Het is niet erg nuttig voor snel even iets opzoeken - het leest meer als een roman. Er staan verscheidene tekeningen en illustraties in, maar geen (kleuren)foto's.

 23. Rainbows, mirages and sundogs
  Roy Gallant
  MacMillan (1987)

  Boek aangeraden door James Palmer. Recentie volgt wanneer ik het boek in mijn collectie heb.

 24. Rare halos, mirages, anomalous rainbows and other electromagnetic phenomena
  Compiled by William R. Corliss
  The Sourcebook Project (1984) - ISBN 0-915554-12-7

  Corliss' serie boeken over moeilijk- en niet-verklaarbare verschijnselen zijn zeer interessant om te lezen. Dit boek bevat de meest bizarre waarnemingen van optische verschijnselen. Corliss catalogiseert alle verschijnselen en geeft voorbeelden van waarnemingen met referenties. Hoewel sommige verschijnselen later goed verklaard zijn, veel van de ongewone en merkwaardige verschijnselen zijn tot op heden onverklaard.

 25. Lightning
  Martin A. Uman
  Dover Publications Inc., New York (1984) - ISBN 0-486-64575-4

  Dit is een introductie van de fysica van bliksem, donder en ladingsscheiding in onweersbuien. Ik kan u dit boek aanraden, hoewel het al wat ouder is.

 26. Sunsets, twilights & evening skies
  Aden & Marjorie Meinel
  Cambridge University Press (1983) - ISBN 0-521-25220-2

  Een boek dat zeer aan te raden is indien u meer over schemeringsverschijnselen wilt weten, waaronder schemeringskleuren, het purperrood, de aardschaduw e.d. Het boek bevat kleurenfoto's van de verschillende verschijnselen.

 27. Wonders of the sky
  Fred Schaaf
  Dover Publ. Inc. New York (1983) - ISBN 0-486-24402-4

  Fred Schaaf schreef dit pocket-formaat boek dat interessante en mooie verschijnselen in de lucht beschrijft. De nadruk ligt op astronomie, zoals kometen, meteoren, het zodiakaallicht, oppositielicht en zons- en maansverduisteringen, maar het boek beschrijft ook enkele aardse fenomenen. Het boek bevat veelal tekst, met enkele foto's en diagrammen.

 28. Thunderstorm morphology and dynamics
  E. Kessler (editor)
  University of Oklahoma Press (1983) - ISBN 0-8061-1936-5 (2nd edition)

 29. The thunderstorm in human affairs
  E. Kessler (editor)
  University of Oklahoma Press (1983)

 30. Lightning, auroras, nocturnal lights and other luminous phenomena
  Compiled by William R. Corliss
  The Sourcebook Project (1982) - ISBN 0-915554-09-7

  Met dezelfde structuur als het boek over optische verschijnselen, bevat dit boek veel ongewone electromagnetische verschijnselen die waargenomen zijn, waaronder bolbliksem, lichtende bergtoppen, ongewoon poollicht, dwaallichten en dergelijke.

 31. Light scattering by small particles
  H.C. van de Hulst
  Dover Publ. Inc. New York (1981) - ISBN 0-486-64228-3

  Voor de optische-verschijnselen wetenschapper: dit boek bevat theorieen van de glorie, corona, irisatie en lichtverstrooiing in het algemeen. Het boek bevat veel formules, maar is zeer waardevol voor de onderzoeker (of geinteresseerde met wiskundige achtergrond).

 32. Halos, rainbows & glories
  Robert Greenler
  Cambridge University Press (1980) - ISBN 0-521-38865-1

  Dit boek is een van de standaardreferenties van optische verschijnselen, met name halo's. Het beschrijft de meeste van de bekende haloverschijnselen, compleet met mogelijke lichtwegen door de kristallen en computersimulaties. Het boek is al wat verouderd en is misschien niet meer accuraat met sommige dingen, maar is zeer de moeite van het aanschaffen waard.

 33. Atmospheric phenomena
  Readings from Scientific American
  W.H. Freeman and Company, San Fransisco (1980) - ISBN 0-7167-1166-4

  Interessant lezen: het werk is al wat ouder maar bevat een aantal niet-alledaagse verschijnselen en beschrijft deze zeer goed. Veel illustraties en foto's. Dit boek zult u in de bibliotheek moeten zoeken, want het is vrijwel niet te krijgen.

 34. Ball lightning and bead lightning
  J.D. Barry
  Plenum Press, NY/London (1980) - ISBN 0-306-40272-6

 35. Rainbows, halos and other wonders
  Kenneth Heuer
  Dodd, Meade (1978)

  Boek aangeraden door James Palmer. Recentie volgt wanneer ik het boek in mijn collectie heb.

 36. Optics of the atmosphere
  E.J. McCartney
  John Wiley & sons, NY (1976) - ISBN 0-471-01526-1

 37. Light & color in nature (Natuurkunde van het vrije veld)
  M. Minnaert
  B.V.W.J. Thieme & Cie Zutphen (NL print) (1974) - ISBN 90-03-90780-3 (NL print)

  Persoonlijk vind ik dit nog steeds het beste werk voor de weer-/natuurwaarnemer. Het is bovendien Nederlandstalig. Minnaert neemt de lezer mee het veld in om allerlei verschijnselen te ontdekken, waarvan je vele wellicht nooit ontdekt zou hebben. Het boek dat bestaat uit drie delen is eigenlijk al vrij oud, maar iedereen die geinteresseerd is in het weer en de vrije natuur behoort dit echt te hebben. Het is in vele talen vertaald.

 38. Introduction to meteorological optics
  R.A.R. Tricker
  American Elsevier publishing company, NY (1970) - ISBN 263-70263-4

 39. Twilight
  G.V. Rozenberg
  Plenum Press, NY (1966)

 40. Snow Crystals
  W.A. Bentley, W.J. Humphreys
  Dover Publications, Inc. (1962) - ISBN 0-486-20287-9

  Dit boek is uniek in zijn soort. Het bestaat hoofdzakelijk uit foto's van sneeuwkristallen (en ook rijp). Er zijn 2453 illustraties in het boek, na een korte introductie van typen sneeuwkristallen en hoe deze te fotograferen.

 41. The green flash and other low sun phenomena
  D.J.K. O-Connell, S.J.
  Vatican Observatory / North Holland Publishing Company, Amsterdam (1958)