Je bent hier: Hoofdpagina Technieken Constructie van een tornadogenerator


De tornadomachine in actie

Introductie

Het document op deze pagina beschrijft de bouw van een tornadomachine. De tornadomachine is een vertikale cylindrische box van ongeveer een meter hoog, met een opening aan een zijkant. Lucht in de ruimte draait snel rond en er wordt in het midden van de ronddraaiende lucht een lagedrukkern gemaakt. Door watermist te genereren aan de bodem ontstaat zo een zichtbare vortex, die sterk lijkt op een echte tornado of waterhoos.

Kun je dit zelf bouwen? Zeker! Je moet alleen wel bedenken dat deze handleiding een machine beschrijft die wat ingewikkelder is dan eigenlijk nodig om een tornado te creŽren. De machine is namelijk ontworpen om in je woonkamer geplaatst te worden, dus het uiterlijk moet mooi zijn. Als je de bouwhandleiding nauwkeurig volgt en je hebt wat ervaring met zelfbouwprojecten zul je merken dat het zeer eenvoudig is om deze machine, of een variant erop, in elkaar te zetten. Het resultaat is de moeite zeker waard!

Opmerkingen

  • Ik stel deze bouwhandleiding gratis beschikbaar, onder voorwaarde dat je de machine alleen voor eigen gebruik bouwt en er geen commercieel belang bij hebt. Tevens behoor je indien je met deze machine publiciteit opzoekt aan te geven dat het idee niet van jou is maar van deze site afkomstig is. Ik heb in het verleden ervaring gekregen met personen die mij via email uitvoerig uithoorden over hoe deze machine gebouwd wordt en hoe hij werkt, en er later op de TV experts mee speelden zonder referentie bij naam naar mij. Wees eerlijk! Ook moet je de bouwhandleiding in de originele staat houden.

  • Scholieren en studenten: ik raad je aan deze machine te bouwen voor een onderzoeksproject, zoals van je gevraagd zou kunnen worden voor je eigen werk natuurkunde of iets dergelijks. Maar ook hier geldt: het idee is niet van jou, en dat zul je ook duidelijk in je verslag moeten aangeven. Deze bouwhandleiding is vrij bekend ook bij leraren. Wat wel van jezelf is, zijn de ideeŽn om ermee te experimenteren, dus om er metingen aan te verrichten. Daar zou je verslag dus over gaan. Je kunt de bouwhandleiding eventueel als appendix invoegen of er gewoon naar refereren.

  • Ik verkoop deze machines momenteel niet, wegens gebrek aan tijd en materialen (ik woon deze jaren niet in Nederland). Wanneer ik weer terug kom in Nederland in 2007 of 2008 zou je me kunnen emailen, maar verwacht wel een flink bedrag te moeten betalen voor zowel de materialen als mijn werkloon. Het kost namelijk vele uren om zo'n machine netjes te bouwen en te testen.

  • Ik heb inmiddels een grotere machine gemaakt, die volledig open is. Deze machine is ongeveer 2 meter hoog en een meter in diameter. Ik hoop hiervan binnenkort ook een bouwhandleiding online te zetten, maar niet voordat ik de machine uitgebreid getest heb. Voordat die handleiding beschikbaar is raad ik je aan om als je een grotere machine wilt bouwen, het huidige ontwerp met een factor te schalen. Je hebt een sterkere ventilator nodig, maar voor de rest is er weinig verschil.

  • Email me bij voorkeur niet met problemen bij het zoeken naar een ventilator. Vrijwel alle emails die ik krijg hebben dit onderwerp. Het geschikte soort ventilatoren is zeer algemeen. Je komt ze tegen in stofzuigers, verfafzuiginstallaties en dergelijke. Ze zijn ook in grote getale op Ebay te koop; zoek op "squirrel cage fan", "centrifugal fan" of gewoon "blower fan".

Downloaden

Je kunt hieronder de bouwhandleiding downloaden. De handleiding is in PDF bestandsformaat en hiervoor heb je de Adobe Acrobat Reader nodig, die gratis beschikbaar is op de Adobe website.

Als je problemen ondervindt bij het openen van het PDF bestand kun je de postscript-versie proberen. Hiervoor heb je een postscript viewer nodig, bijvoorbeeld Ghostgum/Ghostscript. Onder Unix/Linux is dit formaat gemakkelijk te openen en af te drukken.

Nederlandse versie - Bouw van een tornado generator [534 kB PDF] [1569 kB Postscript]